Sunday, February 3, 2008

A ke pe hakkinda anlayamadiklarim !?!

1) "Dindar liberal" ne demektir?

2) "Minareler süngü, Kubbeler miğfer, Camiler kışlamız, Müminler asker" diye yemin eden bir insan nasil bir mutasyondan geciyor ve birden "ilimli islamci" olmaya karar veriyor?


3) "Ilimli islamci" ne demek? Islamcilar kaca ayriliyor? Ilimli, radikal ve baska? (Ailemizin en islamcisi anneannem hangi kategoriye dusuyor ?)

4) Acaba bu ilimliligin saha degistirmekle bir alakasi olabilir mi? "Once islam savascisiydim, islam askeriydim, simdi basbakanim o yuzden de ilimliyim" gibi mi mesela? (Acaba Bin Ladin'de bir yerlerde basbakan adayi olsa o da icine su katilmis gibi cozulur ve ilimli olurmu? Gerci ilimli Bin ladinle Bush amca napsin..)

Hani ben bu islamcilikdan hic anlamiyorum da daha biraz anlamaya calistigim ekonomi kismiyla ilgilide sorularim var:

5) Niye biraz A Ke Pe'ye laf eden olsa, hemen ama ekonomiyi duzelttiler diye cemkiriyorlar uzerlerine? Kim, nasil duzeltmis?

6) 2001 de hazirlanan ekonomi paketinden ne kadar oteye gidebilmisler? Issizligi mi dusurmusler?

7) Cari hesap aciklarinimi azaltmislar?

8) Yoksa surekli artan dis borclari mi geriletebilmisler? ( Ilgilenenlere sevgili hocam Aykut Kibritcioglu'nun "Türkiye’deki Hükümetlerin Makroekonomik Performanslarının Bir Karşılaştırması, 1987-2007" isimli makalesini okumalarini oneriyorum ki size cemkirenlere sizde cemkirebilin.)

Asil bu yaziyi yazma sebebim olan turban sorularim da var tabi:

9) Kizlar universitelere turbanla girebilince ozgur mu oluyorlar?

10) Turban ne tarz bir ozgurlugu temsil ediyor?

Ben zaten cok fazla ozgurlukten hazetmem. Zira freakconomics'de guzel guzel anlatiyorlar nasil her birimizin yuzde 85 inin "seytan"la yonetildigini. Yasalar var ki seytanlari bastirip bir arada yasamaya calisiyoruz. Hele bizim gibi ulkelerde cook coook yasalar var.

Uzun lafin kisasi kadinin orasini burasini erkegi tahrik etmemek icin kapatan her turlu "seytani" bulusun yasalarla yasaklanmasindan yanayim. Bunun ne islamla, ne de turkiyeyle alakasi var. Herseyin erkek hegemonyasinin degerleriyle bicimlendigi bu dunyada (dinlerde dahil) kadini bu hegemonyadan koruyabilen yada korumaya calisan her turlu yasaginda arkasindayim!

A ke pe, senin vaddettigin ozgurluk bana fazla cicim! Sen su sungulerini, migferlerini alip bizi yasaklarimizla basbasa birakip gitsen ya!

1 kisi daha ofurdemis:

Kivanc said...

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8186392.asp?gid=229&sz=96206