Tuesday, August 21, 2007

eskiden

ben eskiden coook eskiden mektuplar yazardim sevdiklerime, en yakin arkadaslarima mesela, bazen anneme..en iyi yazarak kendimi ifade ettigimi dusunurdum. her gunumu her animi beraber gecirdigim insanlara mektuplar yazardim cunku inanirdimki bazen en onemli ayrintilari en buyuk paylasimlari atlioruz o gundelik hayat rutininde...
simdi ise bi tembellik bi anlatamama anlatmama istegi almis basini gitmekte..kimseciklere anneme bile mail yazmiorum, yazamiorum. nedeni biraz tembellik durustce kabul edelim ama birazda aylarca herkesden uzakta baska bi hayat yasayinca neresinden baslasamki simdi anlatmaya duygusu kaplio her bi yanimi. araya kitalar girince, hayatlar , insanlar degistikce duyulan sevgi azalmasada sevdiceklere paylasimlar azalio kabul etmek lazim galiba.. hani bende bunu yazarken gozumden iki yas indirmesem olmazdi zaten, dustu bile klayeye..

Thursday, August 2, 2007

islamophobia ve american muhafazakarlari

merakli melahat ben gozlerimi yasli bi amerikan teyzenin dergisine dikmistim.. hani pek alakamolmadi islamla ama cogunlugun musluman oldugu bi ulkede buyumus olmamdan olsa gerek baslik dikkatimi cekmisti " islam in america".."teyzem urkutucu bir fotograf dimi?" dedi. ben hala ne turlu bi diaolugun icine dusmkte oldugumun farkinda degildimki saf saf "niyeki" dedim. korkunclar! dedi..kim korkunc nie korkunc?..muslumanlar, islam.. valla ben musluman bi ulkeden geliorum bana pek korkunc gelmiolar dedim.. niye burdalar? ne yapiyorlar bu ulkede? nerden bilcem ben onlarin terorist olmadigini? diye devam etti.. ben ilk defa bolesiyle karsilasio olmanin saskinligindayken tokat gibi bi soru geldi teyzemden " sen niye burdasin? niye geldin buraya? neden baska bi ulkeye gitmedin?"..
hakketen neden geldimki ben buraya..ayy dur bi dusunuyum"
her sabah new york times'i elime aldigimda bushun baskanliktan istifa ettigi haberini alirmiyim diye gelmis olabilirmiyim..burdayim cunku biri bana turkiyenin nerede oldugunu sordugunda eger az cok sevdigim biriyse irak yada yunanistanin komsusu yok pek hoslasmadigim biriyse ukraynanin kiyi komsusu diyip o suratlarindaki honk ifadesini gorebilmek icinmiki..honk oluolar cunku hani batirdik bi kere turkiyenin nerde oldugunu bilmioruz sorduk ama ukrayna nerdekine olup, dut gibi kaliolar..burdayim cunku o en kocaminindan dondurmalarinizi seviyorum belkide..baska bi yerde iki yalama bi kac isirmayla biten dondurmalardan sonra burda her aksam dondurmamin bitiiremedigim kismini cope atarken bilmis bilmis iste bu yuzden amerikanlarin yuzde 40'i obez demeyi seviorum..burdayim cunku spyrosun yanaklari cok seker hernekadar sadece sarhosken sikmama izin versede..james e ismimin obin yada oban olmadigini ogretebilmek ve ismimi doru soyleyene kadra ona jeymis diye seslenebilmek icin burdayim.. tum bunlari dusunurken en cok vermek istedigim cevap:

"burdayim cunku ogrenciyim, koca bi tatilim var bos durmayim dedim, bombami alip geldim"
hani bazen gercekten cok bos bogazimdirda bu sefer tuttum dilimi ve gulmeye baslayip, ben musluman bile degilimki diye devam ettim..sonrada kendisine teroru dine indirgeyemecegini, dunyanin her yerinde farkli nedenlerle "teror" sorunun yasandigini ama kendisinin dunyanin geri kalanindan bi haber oldugunu anlatmaya calistim en kibar halimle..o da bana
america alone isimli kitabi okumami soyledi ve sinir bozucu bisiler daha soylemeye devam ettide ben uzerine atlamadan allahtan spyros soze atlayip aa ben merak ediodum o kitabi, okuycakda bisiler ariodum bi bakiyim fln diyip teyzemi puskurttu..

boylece amerikan muhafazakarlariylada islamophobialayda tanismis oldum..